Tips voor goede sloten in huis

Een goed slot op de voor- en achterdeur van je..

Tips voor goede sloten in huis

Een goed slot op de voor- en achterdeur van je woning is cruciaal! Het helpt je een inbraak in huis te voorkomen. Houd er echter rekening mee, dat sloten op deuren alleen niet voldoende zijn om inbrekers buiten je woning te houden. Kies bijvoorbeeld ook voor kwalitatief goede raamsloten. In het bijzonder op ramen in de buurt van een regenpijp of een plat dak. Daarbij is het sterk aan te raden om naast sloten een alarmsysteem in huis te installeren. Mocht het inbrekers lukken de sloten op deuren te forceren, dan zal het alarmsysteem hen afschrikken. 

In dit artikel vind je verschillende handige tips, die je helpen goede sloten voor je ramen en deuren in huis te vinden. Er zijn hierbij een aantal factoren om rekening mee te houden. 

Tip 1: kies voor sloten die gekeurd zijn door het SKG 

Kies allereerst voor sloten die een hoge SKG-rating hebben. Deze rating betreft maximaal drie sterren. Zowel cilindersloten voor deuren, als raamsloten worden door het SKG gekeurd en van een beoordeling voorzien. Het SKG is een onafhankelijke partij, die controleert in welke mate een slot bestand is tegen de meest voorkomende methoden onder inbrekers. Momenteel zijn met name kerntrekken en bijvoorbeeld de klopsleutelmethode in trek. Mede door het feit, dat veel sloten niet voorzien zijn van een anti-kerntrekbeveiliging. Sloten met een hoge SKG-beoordeling hebben zo’n beveiliging logischerwijs wel. 

Tip 2: vergelijk verschillende soorten raamsloten 

Op deuren wordt vrijwel altijd voor een cilinderslot gekozen. Het is het meest veilige type slot. Ramen zijn vaak niet geschikt voor het gebruik van zo’n cilinderslot, waardoor naar alternatieven gekeken wordt. Een goed alternatief is een oplegslot. Dit type slot wordt op het raamkozijn gemonteerd en is geschikt voor ramen die naar buiten toe openen. Opent het raam naar binnen toe of heeft deze een dikker kozijn? In dat geval kan een insteekslot een goede optie zijn. Een insteekslot is vaak veiliger dan een oplegslot. Ramen met een dun kozijn kunnen echter verzwakt worden bij de montage van zo’n insteekslot. 

Tip 3: voorzie de schuttingdeur van een goed slot 

Beperk je niet tot slechts sloten voor een raam of deur in huis. Ook de schuttingdeur kun je van een goed slot voorzien, om de kans op een inbraak thuis te verkleinen. Zou de schuttingdeur van een zwak slot voorzien worden, dan zijn inbrekers al snel in de tuin. Hier kunnen ze in alle rust hun slag slaan. De kans dat voorbijgangers de inbrekers opmerken is erg klein. Hetzelfde geldt voor een tuinhuis of bijvoorbeeld een losstaand schuurtje in de tuin. Ook hierbij is het sterk aan te raden om voor een stevig bijzetslot te kiezen. Het insteekslot is een populaire optie hierbij. 

Eerder las je al dat goede sloten alleen niet voldoende zijn om een huis te beveiligen. Het is heel verstandig om een slot te combineren met bijvoorbeeld magneetcontacten op de deur of een bewegingssensor in de buurt van een raam. Deze componenten kun je aansluiten op een alarmsysteem. Het schrikt inbrekers af! 


Related articles