Met spoed een slotenmaker nodig: wat kan ik doen?

Er zijn verschillende situaties denkbaar, waarin je de hulp van..

Met spoed een slotenmaker nodig: wat kan ik doen?

Er zijn verschillende situaties denkbaar, waarin je de hulp van een slotenmaker met spoed nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een buitensluiting, als gevolg van het verlies van je sleutels. Ook kun je de sleutels binnen hebben laten liggen, toen je de deur dichttrok. Wat kun je in deze situaties het beste doen? Veel slotenmakers bieden 24/7 hulp voor jou. Het maakt dat je ze ook in de avond en het weekend in kunt schakelen bij problemen met sloten. In dit artikel lees je meer over situaties waarin hulp van een spoedslotenmaker wenselijk kan zijn. 

Overigens heb je niet altijd direct hulp van een slotenmaker met spoed nodig. Mocht je de deur dichtgetrokken hebben, dan kun je deze proberen te openen met een stukje plastic. Duw bijvoorbeeld een oud pas tussen de deur en het kozijn. Door deze van boven naar beneden te bewegen, kun je proberen het slot in te drukken. De deur zal vervolgens openvallen. Dit is logischerwijs niet mogelijk, wanneer je de sleutel verloren bent en de deur al slot gedraaid hebt. 

Spoedslotenmaker inschakelen na een inbraak 

Inbrekers gebruiken vaak veel geweld om het slot op de deur van een woning open te breken. Met name oudere sloten zijn relatief makkelijk open te krijgen. Kerntrekken is een methode die hierbij veel gebruikt wordt. Een inbreker draait een schroef in de cilinder van het slot en probeert de cilinder volgens met een klauwhamer uit het slot te trekken. Het herstellen van een door een inbreker beschadigd slot is niet eenvoudig. Een slotenmaker zal de cilinder in veel gevallen moeten vervangen. Soms is het zelfs noodzakelijk om het volledige slot te vernieuwen. 

Tip: combineer het vervangen van het slot na een inbraak met het verbeteren van de inbraakbeveiliging. Laat bijvoorbeeld niet alleen een nieuw slot plaatsen, maar installeer ook direct een alarmsysteem in huis. 

Deur laten openen bij een buitensluiting 

Eerder las je al dat een slotenmaker ook bij een buitensluiting met spoed langs kan komen om de deur voor je te openen. Bij een buitensluiting is het onverstandig om zelf een poging te wagen de deur open te maken, tenzij de eerder beschreven methode met een stukje plastic afdoende is. De kans op schade aan een cilinder is groot, wanneer je deze bijvoorbeeld probeert open te krijgen met een schroevendraaier of een haarspeldje. Bij schade zal een slotenmaker de cilinder moeten vervangen. Dit brengt hogere kosten met zich mee, dan wanneer je de slotenmaker de deur enkel open laat maken. Houd er rekening mee, dat dit niet altijd mogelijk is zonder schade aan de cilinder aan te richten. 

Vorstschade aan het slot laten verhelpen 

Een derde situatie waarin de hulp van een spoedslotenmaker wenselijk kan zijn, is bij vorstschade aan het slot. Vorstschade ontstaat op het moment dat er vocht in de cilinder van het slot zit tijdens de vorstperiode. Het vocht bevriest en zal uitzetten. In het ergste geval raakt de cilinder hierbij beschadigd, of breekt de sleutel af als je het slot probeert om te draaien. 


Related articles