Zo voel jij je veilig in huis

Thuis een veilig gevoel ervaren is steeds minder vanzelfsprekend. Mede..

Zo voel jij je veilig in huis

Thuis een veilig gevoel ervaren is steeds minder vanzelfsprekend. Mede door het feit, dat inbrekers gewelddadiger zijn geworden. Wat kun je doen om je woning zo goed mogelijk te beschermen tegen een inbraak? Welke componenten verbeteren de inbraakbeveiliging bij je thuis? In dit artikel vind je een antwoord op dergelijke vragen. Een goede inbraakbeveiliging bestaat al lang niet meer uit alleen een aantal goede sloten op de ramen en deuren in huis. Tegenwoordig combineert men het met een alarmsysteem, bestaande uit verschillende componenten, en bijvoorbeeld een aantal camera’s in en rondom de woning. Welke stappen heb jij al gezet om je huis veiliger te maken? 

Een goede basis met sloten op ramen en deuren 

De basis van een goede inbraakbeveiliging wordt gevormd door de sloten op ramen en deuren in huis. Kies op de voor- en achterdeur altijd voor een cilinderslot. Het is het meest gebruikte type slot. Let bij de aankoop van een cilinderslot op twee factoren; het aantal SKG-sterren en het aantal contactpunten wat een slot heeft met het kozijn. Des te meer SKG-sterren een slot heeft, des te beter is deze bestand tegen inbraakmethoden. Het maximumaantal sterren is drie. Vaak wordt voornamelijk naar de kwaliteit van sloten op de voor- en achterdeur gekeken. Het is echter minstens zo belangrijk om ramen van een goed slot te voorzien. Ook hierbij speelt de SKG-rating van het slot een bepalende rol. 

Stel een alarmsysteem samen voor in huis 

Op het moment dat ramen en deuren van een goed slot voorzien zijn, is het zaak om aan de slag te gaan met de volgende laag in de beveiliging van je woning: het alarmsysteem. Je kunt een alarmsysteem als een bestaand pakket kopen. Het nadeel hiervan is dat de componenten in zo’n pakket vaak niet volledig aansluiten op de risico’s die je thuis loopt. Slimmer is het om deze reden, om een alarmsysteem zelf samen te stellen. Een slotenmaker kan hierbij helpen. Kies bijvoorbeeld voor een bewegingssensor in de hal of in de hoek van de kamer. Op de voor- en achterdeur kun je magneetcontacten monteren. Het is tegenwoordig mogelijk om een alarmsysteem verbinding te laten maken met een externe meldkamer. Zodra het alarm geactiveerd wordt, brengt de meldkamer je hiervan op de hoogte. 

Beveiligingscamera’s aan de gevel monteren 

Een derde laag in de inbraakpreventie van je woning vormen de beveiligingscamera’s. De camera’s hebben twee voordelen: ze schrikken inbrekers op voorhand af en ze leggen inbrekers vast. Dat laatste vergroot de pakkans. Je kunt een beveiligingscamera bij de voordeur van je woning monteren, maar bijvoorbeeld ook in een hoek van het terrein rondom je woning. Naast de dure beveiligingscamera’s die beelden opslaan op een recorder, kun je kiezen voor zogenaamde dummycamera. Dit is een camera die niet echt werkt en dus ook geen beelden opslaat. Ze zijn goedkoper en nauwelijks van een echte beveiligingscamera te onderscheiden. Een derde optie is het gebruik van een slimme deurbel. Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld! Voor het laten opslaan van beelden van de deurbel dien je vaak een abonnement af te sluiten. 


Related articles