Een mondkapje is een aanvulling op de basisregels, geen alternatief

Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer is..

Een mondkapje is een aanvulling op de basisregels, geen alternatief

Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer is nog steeds verplicht en nu wordt het ook dringend geadviseerd om een kapje te dragen in openbare gebouwen. De regels zijn aangescherpt en dat betekent dat de mondkapjes nog niet snel van het straatbeeld zullen verdwijnen. De basisregels blijven geldig en mondkapjes zijn daar een aanvulling op. Als je een kapje draagt, dan moet je je dus nog steeds aan deze basisregels houden. Je leest hier over de verplichtingen, de adviezen en de regels tijdens de Coronacrisis.

Wanneer is een mondkapje verplicht?

De basisregels zijn bedoeld om overdracht van het virus tegen te gaan. Daarom moet je bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden, regelmatig je handen wassen en van huis werken. In situaties waar deze regels niet kunnen worden opgevolgd wordt het dragen van een kapje geadviseerd of verplicht. In het openbaar vervoer, waar veel mensen bij elkaar zitten in een kleine ruimte, moet je een kapje dragen en krijg je een boete als je dit niet doet. Het mondkapje is de reden dat je weer met het openbaar vervoer mag reizen. Je doet het kapje op vanaf het moment dat je het station inloopt.

Een dringend advies

Er zijn andere situaties waarin het dragen van een mondkapje niet verplicht is, maar wel dringend wordt geadviseerd. Dit is het geval in openbare ruimtes. Ga je naar de bibliotheek, het museum, de bank, het pretpark, de winkel, de dierentuin, de parkeergarage of het benzinestation, dan is het dringende advies om toch een mondkapje te dragen. Dat is omdat je je in een besloten ruimte bevindt en daar is het erg belangrijk dat je het virus niet de lucht in kunt brengen. Je krijgt geen boete als je het niet doet, maar het wordt toch zeer dringend aangeraden om in alle openbare binnenruimtes een kapje te dragen.

Houd je aan de basisregels

Het dragen van een mondkapje is geen excuus om de basisregels te verslappen. Deze kapjes zijn een aanvulling op de regels in situaties waar deze niet meer voldoende bescherming bieden. Dat betekent dat je nog steeds regelmatig je handen moet wassen, geen handen mag schudden, 1,5 meter afstand moet houden, drukke situaties moet vermijden, zoveel mogelijk van huis moet werken en in je elleboog moet hoesten, ook als je een mondkapje draagt.

Niet-medische mondkapjes

De overheid geeft duidelijk aan dat je in openbare ruimtes en in het openbaar vervoer een niet-medisch kapje mag dragen. Dit zijn de kapjes die niet getest zijn en die niet voor medische instanties bedoeld zijn. Door zelf een kapje te maken of door een niet-medisch kapje te kopen houd je de voorraad voor personeel dat dagelijks met Corona patiënten werkt op peil. Zoek je toch wat extra bescherming, overweeg dan kapjes met een filter te kopen. Deze zijn te krijgen in wegwerp variant, maar kun je ook wassen. Houd je aan de basisregels, draag niet-medische mondkapjes voor in de trein en openbare ruimtes en je helpt het verspreiden van het virus te vertragen.


Related articles